Indy 500

Indy 500 är en förkortning av Indianapolis 500 som är en årlig motorsporttävling i USA. Denna går av stapeln, inte helt oväntat, i delstaten Indiana. Alla deltagare kör 200 varv på en bana vilket ger en total sträcka av 805 kilometer.

Tävlingen är känd för att vara det sportevenemanget som har mest publik efter cykeltävlingen Tour de France, med över 400 000 människor på plats. Denna motortävling är en del av det som kallas för IRL eller Indy Racing League. Detta är en tävling som främst körs i USA på ovala banor runt om i landet. Denna tävling har inte pågått så länge utan första racet gick så sent som år 1996. Det var dock inte förrän år 2008 som Indy 500 blev en del av tävlingen. Kenny Bräck är en är en känd svensk förare.

Historien bakom Indy 500

Denna tävling har pågått ända sedan år 1911 med undantag för några uppehåll under de båda världskrigen. Tävlingen har varit en del av många olika mästerskap genom åren. I början och fram till 50-talet var det ett delmoment i en tävling som kallas för AAA-mästerskapen. Under 70-talet var racet istället en del av något som hette CART PPG IndyCar World Series.

Indy 500 idag

Idag ingår som sagt Indy 500 i någonting som heter Indy Racing League som sedan 2003 går under benämningen IndyCar. Det är i nuläget förare från nio olika länder som har vunnit på denna banan. Det finns tre amerikanska rallyförare som har vunnit tre gånger individuellt. Det är dessutom en förare från Storbritannien och en från Brasilien som tagit hem vinsten 3 gånger.

Regler för Indy 500

Indy 500 avgörs alltid över tre veckor med 33 deltagare som kommer till start. Alla får träna fritt fram till lördagen då tävlingen börjar på allvar. Alla bilar kör då fyra varv vardera vilket kommer avgöra deras startposition. Huvudloppet går av stapeln på memorial day klockan ett och pågår sedan i tre timmar. Vinnaren får sedan skåla i mjölk istället för champagne.