Dr Watson

Sverige har genom åren anordnat flera olika typer av rally och racinglopp. Idag är det svenska bilsportförbundet som sköter allt som handlar om racing i Sverige. Under året anordnas det flera lopp på banor runt om i landet och det handlar om allt från små till större tävlingar på varierande underlag. Sverige har även varit flitiga arrangörer av det som kallas roadracing. Under historiens gång har de anordnat hela 23 grand prix. I början anordnades det på landsvägar i bland annat Kristianstad men sedan flyttades tävlingarna till bland annat Karlskoga och Anderstorp. Sverige har fått fram en världsmästare i sporten.

Vilka krav måste du uppfylla för att börja med racing?

Känner du att racing skulle vara något för dig? I så fall finns det vissa krav som du måste uppfylla för att få börja. För det första måste du ha en godkänd licens och vara minst 14 år. Du behöver också godkända kläder och hjälm som skydd när du kör. Olika tävlingar kan ha speciella regler men detta står alltid när du ska anmäla dig. Racing är i Sverige först och främst en familjesport och de är få som är proffs. Om du vill hitta ett team eller en förening är det smidigast att gå in på bilsportförbundets hemsida. Där hittar du alla Sveriges föreningar.

Spela på racing

Vad vi kan se är det Unibet som har ett bra utbud för dig som vill spela på racing. Unibet har också just köpt rättigheterna som huvudsponsor för Svensk fotboll, så de satsar och är säkert snart inne och sponsrar även racingen.

Kända tävlingar och banor

Det finns en rad olika racingbanor över hela Sverige. En av de kändaste ligger i Anderstorp i Småland där det en gång i tiden anordnades Formel 1 på högsta nivå. Här anordnas det ett par evenemang om året. En annan känd bana är Falkenbergs motorbana som funnits ända sedan år 1967. Karlskoga motorbana i Värmland är också en gammal anrik bana som anordnat många stora tävlingar genom åren. Än idag är de en flitig arrangör av racingevent och anordnar ett tiotal evenemang om året. Sist men inte minst har vi Mantorp park som även den har ett par år på nacken. Första racet gick redan 1969.